Home °

“Politici Creștine – Fundamentare Biblică și Patristică. Contextul European”

“Politici Creștine – Fundamentare Biblică și Patristică. Contextul European”

2

Fundația Sfânta Irina și Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României au organizat marți, 23 iunie 2015, începând cu ora 9:00, în Sala Constantin Stere din Senatul României, seminarul “Politici Creștine – Fundamentare Biblică și Patristică. Contextul European”.

Organizatorii seminarului și-au propus să pună în valoare experiența de peste 2000 de ani a Bisericii Creștine în domeniul lucrării sociale, morale și economice a unei țări sau comunități cu scopul de a aduce în atenția personalor cu funcții publice, de conducere, exemplul istoric oferit  de guvernarea bazată pe învățătura creștină.

Dezbaterea pe marginea acestui tip de conducere prin comparație cu alte concepte de guvernare, cât și evaluarea realității românești din punctul de vedere al unui management bazat pe morala creștină, au fost principalele obiective ale acestui eveniment.

La masa dialogului au participat reprezentanți ai legislativului, ai executivului, administrației prezidențiale, tuturor cultelor, reprezentanți ai Universităților, cât și europarlamentari ai României, reprezentanți ai fundațiilor și asociațiilor.

Domnul Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, Directorul Fundației Sfânta Irina: “Conceptul de conducere a fost denumit de-alungul timpului în diverse moduri. De la noțiunea de ocârmuitor ce apare în Biblie, la cele de guvernare, conducere și astăzi la denumirea de management, toate încearcă să explice, de fapt, o lucrare cu valențe profund sociale, care are în centrul acțiunii sale omul. Provocarea pe care am lansat-o în aceast seminar a fost să transcedem noțiunile teoretice și să întrezărim esența. Iar o indicație importantă în acest sens o primim din Biblie: “Dar Iisus, chemându-i la Sine, a zis: «Ştiţi că ocârmuitorii neamurilor domnesc peste ele şi cei mari le stăpânesc.»(Matei 20, 25).”

Seminarul a fost structurat în prelegeri susținute de conferențiari cu o bogată experiență în studiul moralei creștine și în aplicabilitatea acestui concept în viața socială, medicală și economică a unei comunități. Cei patru conferențiari sunt: Prof. Univ. Dr. Vasile Mihoc – doctor al lnstitutului Teologic din Bucureşti și absolvent al studiilor de specializare la “Școala biblică şi arheologică franceză” din lerusalim; Prof. Univ. Dr. Ilie Badescu – sociolog și geopolitician român, doctor în sociologie, profesor universitar și director al Institutului de Sociologie al Academiei Române; Prof. Dr. Mihai Valica – Doctor în Teologie Socială al Facultății din Freiburg și Prof. Dr. Pavel Chirilă – medic primar boli interne, acreditat în Bioetică, fost cadru universitar la Facultatea de Medicină și Facultatea de Teologie.

Printre temele dezbătute în cadrul mesei rotunde s-au numărat: conceptele de teocrație, aristrocrație, democrație; atitudinea popoarelor si conducătorilor europeni față de valorile creștine; legi anticreștine în Europa secolului XX; pierderea identității de gen în Europa; eutanasia adulților și copiilor, clonarea, statutul embrionului uman.

11329814_884619124943707_8169152786011870885_n

Detalii suplimentare despre conferențiari și temele discutate: aici.

Fotografii din cadrul evenimentului: aici.

Prelegerea susținută de prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă: aici.

Prelegerea susținută de Pr. Prof. Dr. Mihai Valica: aici.

 

Copyright © 2011 Fundatia Sfanta Irina. All rights reserved.