Home °

Ce trebuie să știe / să facă familia?

Ce trebuie să știe / să facă familia?

Apariţia sau existenţa unei boli cronice are impact asupra întregii familii, şi nu doar asupra individului. Modul în care aceştia reuşesc să gestioneze un proces de mobilizare şi să se adaptează stresului provocat de boală şi nevoilor celui bolnav îl ajută pe acesta în lupta lui cu boala, creşte speranţa şi calitatea vieţii.

Familia reprezintă cea mai importantă susținere pentru bolnavul de cancer în stadiu avansat. De multe ori, presiunea responsabilității pentru membrii familiei devine foarte apăsătoare și aceștia pot să-și piardă încrederea că ceea ce fac este corect  pentru a îmbunătați starea celui drag.

În aceste situații limită, apropiații (rudele, prietenii , etc.)  trebuie să fie atenți la cerințele bolnavului și să le îndeplinească, chiar dacă, câteodată, nu li se par cele mai potrivite lucruri.  Micile plăceri devin adevărate bucurii pentru pacientul care se luptă în fiecare zi cu boala.

Asigurarea unei  atmosfere placute, condiţii igienico-sanitare bune şi susţinerea morală, alaturi de dragoste si compasiune sunt  lucrurile esențiale de care bolnavul are nevoie din partea familiei.

În lupta cu boala în stadiu avansat, un Centru de Îngrijiri Paliative oferă servicii medicale necesare pentru pacient, dar și o susținere pentru familie, prin preluarea anumitor sarcini destul de greu de realizat la domiciliu (igiena pacientului, controlul durerii, consiliere psihică și spirituală, etc).

Copyright © 2011 Fundatia Sfanta Irina. All rights reserved.