Fundatia Sfanta Irina, cu sediul in Voluntari, Judetul Ilfov, organizeaza in data de 29 septembrie 2018, sambata, o excursie de o zi la fostele inchisori comuniste, Jilava Fortul 13, si la Pitesti Experimentul Pitesti.

Vom avea ca invitat pe dl Demostene Andronescu care ne va fi ghid in acest tur, fost detinut politic la temuta inchisoare Jilava Fortul 13.

Pretul este unul subventionat de 20 lei pe persoana.

Va invitam cu drag, mai ales pe tineri, sa ne fiti alaturi in demersul nostru de a ne cunoste trecutul, in special pentru a invata cum sa ne construim viitorul.

Pentru detalii puteti suna la tel. 0758249177 Cristian sau pentru inscrieri email: andreeapereanu@gmail.com.
Locurile sunt limitate !

Organizatorii,

Cateva informatii despre acest tur:
Plecarea va fi la ora 9.00 din fata sediului Fundatiei, din str. Erou Mircea Marinescu nr. 3, Voluntari, Ilfov.
Prima oprire va fi la inchisoarea in inchisoarea Jilava unde va trebui sa predam la intrare telefoanele mobile, cat si alte accesorii IT (cabluri, stick-uri, etc.).
Inchisoarea Jilava – Fortul 13, a fost folosita pe timpul represiunii comuniste de pana-n anii 1965 drept inchisoare de tranzit, dar si de exterminare. A fost construita initial cu destinatia de depozit, avand 10 metri sub nivelul pamantului. Aici era aproape imposibil sa traiesti inchis pe termen mediu, adica peste 1-2 ani, deoarece conditiile erau inumane: fara lumina, batai regulate, umezeala foarte mare, mucegai, totul contruit din piatra, caramida, neexistand aer sub nivelul pamantului. Cu toate acestea, adaptarea detinutilor la aceste conditii este imposibil de gandit cum s-a putut realiza. De aceea marturiile unui fost detinut care va veni in acest tur, ne vor ajuta sa intelegem mai bine ceea ce s-a intamplat cu adevarat in acea perioada de trista amintire.
A doua oprire va fi la Pitesti.
Inchisoarea de la Pitesti cunoscuta si ca Experimentul Pitesti a fost un cumplit fenomen pus la cale de mintile diabolice comuniste, fiind aplicate programe de reeducare prin bataie. Scopul fiind unul precis, detinutii trebuiau sa se lepede de valorilor la care tineau si in care credeau: ideologice, politice, religioase, sau chiar familiale. Aici atrocitatiile au fost atat de mari incat nu se pot descrie in cuvinte, fiind cunoscute mai multe etape ale reeducarii.

Va asteptam cu drag sa ne fiti alaturi in aceasta calatorie de suflet folositoare.
Doamne ajuta!

schitul-inaltarea-sfintei-cruci-aiud-5 gafenko-vision-main